VANS - výročie založenia značky

Kde bolo, tam bolo...

Príbeh značky Vans sa začal písať v roku 1966 v malom mestečku Anheim na juhu Kalifornie. Dvaja bratia Paul Van Doren a Jim Van Doren tu otvorili 16. marca 1966 Rubber company, malú výrobňu na tenisky, ktorá mala hneď od začiatku úspech. Popularite sa teší dodnes a tento rok oslavuje 52 rokov. Preto ti prinášame malý článok o histórii tejto značky.
V roku 1966 sa zrodili prvé slávne tenisky Vans Authentic. Skejťákom sa páčila ich robustná gumená konštrukcia a priľnavá podrážka, ktorá dobre sedí na povrchu, a tak v 70-tych rokoch bolá južná Kalifornia plná skejťákov, ktorí jazdili vo Vans #44 Deck shoes, dnes známe ako Vans Authentic. U nás v aranburu sú pánske tenisky Vans Authentic samozrejmosťou, rovnako ako aj dámske tenisky Vans Authentic.

"OFF THE WALL" 

V roku 1997 vzniklo logo Vans "Off the Wall", tak ako ho poznáme dnes. Čo vlastne slogan "Off the Wall" znamená? Túto otazku si si možno neraz položil aj ty. Výraz "Off the Wall" sa dá chápať rôzne. Režisér skejťáckych filmov Stacy Peralta v jednom zo svojich filmov vykreslil moment, kedy skejťáci v starých, vypustených bazénoch brázdili dno od okraja po okraj steny bazéna. Moment, kedy sa skejt nachádza vo vzduchu mimo steny bazéna a vzdoruje gravitácii, vystihuje výraz "Off the Wall". Zakladateľ značky Paul Van Doren spája výraz s úspechom tenisiek, ktoré ho svojim vysokým predajom dostali z malej výrobne v mestečku Anheim, do zvyšku Kalifornie a neskôr do sveta.

Známi ľudia o značke Vans:

"It's an individual expression of your identity." Tony Alva
"You don't have to follow whatever the trend is," Do whatever feels authentic to you." Jayne Min

Vans ako skateboardová obuv

Vans #36, inak aj tenisky Old Skool vznikli v roku 1977. Odlišné sú svojou ikonickou koženou vlnkou, ktorá vznikla, keď si Paul Van Doren len tak kreslil. Sú to tak prvé skateboardové tenisky s koženými vlnkami, ktoré zvyšujú odolnosť tenisky. Pánske tenisky Vans Old Skool a dámske tenisky Vans Old Skool nájdeš na našom eshope.


Slip On ako obľúbený a žiadaný model

V tom istom roku sa zrodili aj Vans Classic Slip On, ktoré vznikli zo spolupráce skateboardistov a BMX jazdcov. Celá južná Kalifornia vtedy po nich šalela a dodnes sú veľmi obľúbené. Pánske tenisky Vans Classic Slip On a dámske tenisky Vans Classic Slip On z ktorých zošalieš aj ty, si uchmatneš na eshope.

Model SK8-HI

Rok 1978 priniesol nový model "style 38", čiže SK8-Hi. Skejťáci dávali svojim dolným končatinám naozaj zabrať, najmä členkom. To inšpirovalo Vans k vytvoreniu nového modelu SK8-Hi. Pánske tenisky Vans SK8-Hi a dámske tenisky Vans SK8-Hi, ktoré ochránia aj tvoje členky, nájdeš na našom webe.

Ku koncu 70-tych rokov mal Vans už viac ako 70 predajní v Kalifornii a v tom čase predával aj do sveta. Tenisky Vans sa úspešne predávajú aj v aranburu. Idú ako teplé rožky, preto si rýchlo uchmatni svoje vysnívané tenisky Vans tu.

Článok pripravila @freckled_kristina
Fotky pripravila @klaudipoloncova