Tenisky Converse RENEW

Všetci by sme chceli byť EKO, ale keď príde na skutky tak vlastne nikto, alebo len pár z nás. Ja už dlhšie zápasím s tým, že sa mi nepáči kam konzumný svet smeruje a aj preto som sa rozhodol pred pár rokmi začať žiť udržatelnejšie. Rodinný obchod, ktorý má vyše 20 rokov som sa snažil tiež prerobiť. Interné veci ako upcyklácia odpadu, používanie recyklovateľných materiálov a podobne sme sfunkčnili behom chvíľe a doteraz sa všetkého držíme. Logický krok je zaradiť medzi produkty aj ekologickejšie alternatívy. Keby bolo na mne, ponúkam len ekologické produkty... ALE

Pár z vás mi aj cez instagram, či facebook vynadalo, že prečo vyrábame naše aranburu eko- tričká, keď pritom predávame Vans a podobne. Faktom je, že našu ponuku dramatickým spôsobom ovplyvňuje dopyt. Naša firma má viacero zamestnancov a veru nemal by som im z čoho dať výplaty, keby sme predávali len Eko produkty.

Prečo? 

Ukážme si to na teniskách converse. Máme v ponuke ich klasickú rokmi ostrielanú verziu a aktuálne aj 7 farebných kombinácii ekologickej verzie (rozoberieme si nižšie), k dnešnému dňu, teda za viac ako rok , čo ich máme v ponuke sme predali 5 kusov týchto tenisiek. V objeme predaja Converse to tvorí ani nie jedno percento predaja.

Toľko k vysvetleniu prečo nie je naša eko ponuka väčšia, lebo eko dopyt je takmer žiadny, pri väčšine začína a končí lajčíkom na fotku.

CHUCK TAYLOR RENEW

Nafotil som tenisky kúsok od predajne v parku. Prakticky hneď vedľa je plno bordelu. Ľudia sme totálne prasce, vlastne ani prasce nerobia tolko bordelu ako my.

Úvodné slovo som už zo seba vypustil, poďme sa pozrieť na samotný produkt. Tenisky Chuck Taylor existujú viac ako 100 rokov. Silueta sa tentokrát vôbec nemení. Kĺúčom zmeny sú meteriály, ktoré boli použité. Podrážka je štandartná, teda žiadna eko vec, ale zvršok to je iné. Zozbierané odhodené plastové flaše sa dajú recyklovať. Vyrobia sa z nich vlákna z ktorých sa da vyrobiť polyesterová látka. Presne z tej je kompletne vyhotovený zvršok tenisiek. Bohužiaľ som sa nedočítal, koľko flašiek sa takto zrecykluje na jeden pár. V každom prípade je lepšie nosiť tenisky, ktoré su už recyklátom.